Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidlácký víceboj 2020 - článek z Rozdrojovické drbny 4/2020

Když se řekne Vidlácký víceboj, zasvěcení ví, nezasvěcení nechápou. Letos už se konal 15. ročník této soutěže čtyřčlenných družstev v tradičně netradičních vidláckých disciplínách. Na to, abychom zde uváděli výčet všech disciplín, u kterých jsme se za celou dobu, co se na Vidlácích každoročně bavíme, by musel mít tento zpravodaj zvláštní přílohu. Kdo bude chtít, může si dát tu práci a spočítat je na webovkách ujerousku.cz, kde jsou z akcí fotky.

Když v roce 2006, už ani nevím, kdo to byl, přišel s nápadem, že by bylo dobré pro udržení sousedských vztahů, vytvořit zábavné soutěžní odpoledne, a proto na základě několika porad a dlouhých probdělých nocí, kdy realizační tým musel sestavit koncept, akceptovatelný pro všechny místní obyvatele i přilehlé okolí, vznikla soutěž Vidlácký víceboj. Nemají problém vymyslet opravdu velkou krávovinu, ale problém je ten, že ji i ve finále zrealizují. Proto některé disciplíny, jsou na hranici slušného chování, ale z hlediska toho, že tuhle soutěž pořádají pro místní, tak je znají natolik, že si můžou dovolit si z nich udělat legraci. Takže s heslem „to je blbý, to se bude líbit“ se daří již několik let úspěšně koncem léta rozvířit kulturní dění místních a chatařů. Letos 29. srpna se opět probudili zdejší občané s blaženým pocitem, že konečně zase bude „prdel“. A tak se také v 15 hodin stalo.  Účast 10 družstev byla opravdu nečekaná, ale organizátoři si s tím bravurně poradili. Několik disciplín, precizně připravených a promyšlených do posledního detailu, kdy s tajných zpráv víme, že to ti blbci organizátoři už zkoušeli na sobě, a přesto měli odvahu, to pustit dál. 7 disciplín dalo by se rozdělit do kategorií fyzická zdatnost, šikovnost, vypočítavost a ztráta pudu sebezáchovy, pobavily všech 40 soutěžících i s dalšími desítkami přihlížejících. Těžko vystihnout v pár větách pohodovou atmosféru, jak totiž popsat nepopsatelné. Všechno je totiž o lidech. Kdo neviděl, neuvěří, možná ani nepochopí, co je člověk schopen udělat pro pytel cibule nebo plato vajec.

Velký dík patří všem soutěžícím, že i v této době si najdou čas se pobavit, byť často na svůj účet a strávit sobotní odpoledne s partou přátel. Pro organizátory bylo největší odměnou nejen účast a aktivita soutěžících, ale hlavně jejich nespoutané poděkování na konci soutěže v podobě nekončícího potlesku. Takže zase jedna povedená akcička.

O tom, že jsou Vidláci akce, jejíž sláva dotýká se hvězd, potvrdil i český rozhlas Radiožurnál i někdejší úřadující hejtman Jihomoravského kraje pan Stanislav Juránek, když přišel závod odstartovat. Byl tehdy přivítán opravdu po vidlácku  - chlebem s tvarglama a slivovicó.

Organizátoři mým prostřednictvím všem děkují za účast a za rok bude třeba zase …….

Zapsal Dr. Kadibudka